Ambassadeur

Toine van Peperstraten

Toine van Peperstraten is presentator bij FOX Sports, NPO Radio 1 en NPO Radio 2. In het verleden was Toine onder meer werkzaam bij NOS Studio Sport, Veronica en NOS Langs de Lijn.

“Sinds 2019 ben ik ambassadeur voor de Eye Care Foundation. Zonder bril had ik mijn middelbare school niet gehaald. Tijdens een proefwerk aardrijkskunde in de derde zat ik achterin de klas en kon de vragen niet lezen.Toen wist ik dat ik een bril nodig had. Het ronde stalen brilletje dat ik aangemeten kreeg slingerende altijd los in mijn tas als ik geen les had. Hij is meerdere malen gelast doordat ik er te slordig mee om ging.

Na mijn studententijd koos ik voor lenzen. Harde lenzen waren een ramp. Ik was opgelucht toen ik zachte kreeg. Maar ik hield mijn bril wel af en toe bij de hand, voor de afwisseling. Toen ik ging presenteren bij Studio Sport ging ik spelen met die afwisseling. Mijn schijnbaar willekeurige brildragerij trok de aandacht van opticiens en daardoor kreeg ik regelmatig nieuwe monturen cadeau. Hoewel ik sinds 2005 geen bril meer draag omdat ik mijn ogen heb laten laseren, word ik nog steeds af en toe aan gesproken als ‘man met de bril’. En het is inmiddels weer waar! Ik heb nu een leesbril nodig! En dat zie ik toch echt wel als een handicap. Zonder leesbril kan ik niks. Zo’n goede oplossing voor maar een paar euro.

Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om niet of nauwelijks te kunnen zien. Of het nou voor ver weg is, of dichtbij, mensen hebben hun zicht nodig om te kunnen leven en meedoen. Voor ons is het vanzelfsprekend om een bezoek te brengen aan een oogarts of opticien. Dat zou voor iedereen ter wereld zo moeten zijn. Daarom ben ik ambassadeur voor de Eye Care Foundation. Zij geven mensen zicht op een beter leven. Het is fijn dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.”