Mobiele oogkampen in Laos

In Laos heeft oogzorg geen prioriteit in de gezondheidsplannen van de overheid. Dit gebrek aan prioriteit en een vaak zeer beperkte organisatie van de aanwezige middelen, heeft tot gevolg dat er een groot gebrek is aan capaciteit en infrastructuur op het gebied van oogzorg. Hierdoor kan er onvoldoende kwalitatieve oogzorg worden geboden aan de inwoners.

In Nederland zijn er per 1 miljoen bewoners ongeveer 38 oogartsen beschikbaar, in Laos zijn dit er slechts 4 per 1 miljoen inwoners. Dit betekent vaak dat er geen oogarts permanent gestationeerd is in de buurt van mensen die dit nodig hebben. De mensen die een operatie nodig hebben zijn vaak niet in staat om (ver) te reizen door hun beperkte zicht en een gebrek aan geld. Daarom is het belangrijk dat de artsen naar de patiënten toekomen.

Dat doen we door een mobiel oogkamp op te zetten in het afgelegen gebied. Een mobiel oogkamp bestaat uit gespecialiserde oogartsen, ondersteunend medisch personeel en alle apparatuur om de operaties uit te voeren. Denk dan aan een operatietafel, operatiemateriaal, medicijnen, verbandmiddelen en instrumenten. Alles wordt hygienisch en veilig vervoerd. Lokaal zetten we het kamp op en richten een onderzoeksruimte en operatiekamer in.

Meer dan 80% van de Laotianen met een visuele beperking kunnen het zicht weer terug krijgen door een kleine ingreep. Eye Care Foundation richt zich specifiek op de meest afgelegen gebieden waar geen andere stichtingen en permanente oogartsen werkzaam zijn. Zo gaan wij ook in die gebieden onnodige blindheid te elimineren.