Maak kennis met de ‘cupcake girls’


En lees over hun onbaatzuchtige acties. Dankzij de inzet van Smriti and Loan kunnen kinderen met oogproblemen geholpen worden.

De zestienjarige Smrite Sukhani houdt erg van bakken. Ook haar vriendinnetje Loan Merin deelt deze passie. “Het gaat ons niet alleen om het bakken van heerlijke taarten en koekjes. Wij willen graag andere kinderen helpen die het minder goed hebben dan wij”, vertellen ze. Voordat Smirte naar Vietnam verhuisde, verkocht zij in haar thuisland India haar eigen gemaakte cupcakes en koekjes bij feestjes en evenementen. Met de opbrengst kon ze maar liefst voor vijftien kinderen een oogoperatie betalen!

Cupcake girls

Fantastisch dat zoveel kinderen door haar inzet niet langer op school achter raakten, omdat ze niet goed konden zien. Ze kunnen nu weer meedoen, de lessen volgen en goede cijfers halen.

In Binh Doung wilden de klasgenootjes Smrite en Loan hetzelfde doen. “Wij vonden de naam “Butter and Fudge” wel erg leuk voor onze actie en we omdat we over Eye Care Foundation hadden gehoord, zijn we naar hen gegaan. Zo kwamen leerden we de familie Nguyen kennen.”

Vanwege een genetisch bepaalde oogziekte hebben Mevrouw Nguyen en haar twee kinderen zeer slecht zicht. Ze kunnen niet focussen en dit beïnvloedt het werk van de moeder en de prestaties op school van de kinderen. Mevrouw Nguyen verdient minder geld en haar kinderen Minh en Nam komen niet verder op school.

 
Smriti and Loan willen hen zo graag helpen met het verkopen van hun zelfgemaakte cupcakes, gebak en koekjes.
“We hebben al 11 miljoen VND (€465) opgehaald! Maar we hebben nog 55 miljoen VND (€2.328) nodig om voor Minh en Nam en hun moeder het vervoer naar Ho Chi Minh stad, het verblijf daar en de operaties te kunnen betalen.”

Smriti and Loan denken dat dit gaat lukken, want ze hebben het volste vertrouwen in hun bakkunsten.

Veel mensen in Vietnam weten gewoon niet dat er iets gedaan kan worden aan hun oogproblemen of ze hebben geen oogkliniek, opticien of oogarts in de buurt. Een van de speerpunten van Eye Care Foundation is dan ook het geven van voorlichting over oogzorg aan de bewoners. Door mensen op te leiden die oogmetingen kunnen doen en zo oogziektes in een vroeg stadium kunnen herkennen en door op scholen op grote schaal oogonderzoeken te doen, wordt de bevolking zich bewuster van de mogelijkheden op het gebied van oogzorg.

Minh en Nam Nguyen

Nguyen Nhat Minh (2003) en Nguyen Nhat Nam (2008)

Beide kinderen hebben hetzelfde oogprobleem geërfdvan hun moeder. Hun oogleden zijn te groot en ze kunnen hun ogen daardoor niet genoeg openen. Hierdoor worden hun zicht steeds slechter.

Minh heeft al eerder een operatie gehad, maar zijn oogleden vallen nog steeds over zijn ogen. Net zoals zijn broertje kan hijde dingen die verder dan 4-5 meter weg zijn niet goed zien.
Minh had een bril, maar ook hiermee kan hij niet meer goed zien. De bril van zijn broertje Nam is gebroken.Op school krijgen zij wel hulp van hun vriendjes, die voor ze voorlezen, en ze zitten vooraan in de klas. Anders kunnen ze de lessen niet volgen. Maar als ze niet geholpen worden aan hun ogen, kunnen ze straks niet naar de middelbare school.

Het is de bedoeling dat ze tijdens hun zomervakantie geopereerd worden.