De huidige COVID-situatie in Nepal beneemt je de adem

Foto: Bikash KARKI / AFP via Getty Images

Ruim 10.000 COVID-patiënten per dag. Naar schatting is 50% van de Nepalese bevolking op dit moment besmet met de Indiase variant van het virus, die meer besmettelijk en dodelijker lijkt.

Als gevolg van de enorme toestroom patiënten worden hotels, scholen en overheidsgebouwen ingezet als geïmproviseerde ziekenhuizen, lijkenhuizen en vaccinatieopslag. Helaas ontbreekt het de Nepalezen aan alles.

Na de eerste ingrijpende coronagolf is het relatief lang rustig geweest in Nepal. Lees hier wat we in juni vorig jaar over de COVID-situatie schreven.

Hoe anders is de situatie nu. Wij zijn blij dat wij in het 1e kwartaal van 2021 nog een aantal oogscreenings- en operatiekampen hebben kunnen organiseren. De oogpatiënten die toen geholpen zijn kunnen weer zien en zijn hierdoor minder belastend voor of afhankelijk van anderen. Met gevoelens van onmacht denken wij aan al die mensen die blind of slechtziend zijn en die met uw hulp geholpen kunnen worden, maar die door COVID nu geen hulp krijgen. Het reservoir nog te behandelen oogpatiënten blijft toenemen. Deze mensen leven veelal zeer beperkt, op de tast en zijn afhankelijk van de zorg van anderen. Afstand houden is dan extra lastig. Zodra het weer kan willen we de achterstand zo snel mogelijk inlopen, zodat ook deze mensen weer zelfstandig hun steentje bij kunnen dragen aan de wederopbouw van hun land.

Onze countrydirector Anil Gorkhaly vertelt dat de Nepalezen ditmaal echt bang zijn. Iedereen blijft zo veel mogelijk binnen. En dit al wekenlang. Het einde van deze golf is nog niet in zicht.

Anil vertelt ons over het verzoek van de Nepalese overheid aan alle internationale non profit organisaties en internationale bedrijven, om 10 tot 15 % van het budget voor Nepal in te zetten voor gezondheidszorg en COVID-bestrijding. Dit is nodig, omdat de huidige staat van gezondheidszorg in Nepal samen met de zwakke financiële situatie van het land ervoor zorgen dat de gezondheidszorg op instorten staat. De oorzaak hiervan zit hem in het feit dat er sinds de eerste COVID-golf nauwelijks reguliere zorg geboden kan worden. De inkomsten die een ziekenhuis hier normaal mee ontvangt zijn weggevallen.

Onze aandacht ligt bij het instandhouden en ondersteunen van de bestaande oogzorginfrastructuur, door het bieden van beschermende kleding aan het medisch personeel, het (financieel) helpen overeind houden van de huidige voorzieningen en het inplannen van oogzorg activiteiten om de achterstanden in te lopen, zodra dit kan. Echter, dit alles is luxe als je geen zuurstof krijgt. Om deze reden is ECF dan ook met verschillende organisaties en individuen in gesprek om levensondersteundend apparatuur – waaronder 10 zuurstofconcentrators – te doneren. Hiermee dragen we bij aan het verminderen van het zuurstoftekort in de toch al ijle lucht in Nepal.

Wilt u ook de oogzorginfrastructuur in Nepal overeind houden? Steun ons dan met een donatie. Dan kunnen we mensen als Kisan blijven helpen. Klik hier voor haar verhaal.