Blind- en slechtziendheid

Wereldwijd zijn er 253 miljoen mensen met een visuele handicap. 36 miljoen van deze mensen zijn blind, 217 miljoen zijn slechtziend. Maar liefst 89% van de mensen met een visuele handicap woont in een ontwikkelingsland. Slechte hygiëne, eenzijdige voeding en gebrek aan goede medische voorzieningen zijn de oorzaak van dit hoge percentage. 75% van de visuele handicaps is te voorkomen of te genezen; bijvoorbeeld door een staaroperatie of een goede bril op sterkte.
Blindheid kan tot grote economische en sociale problemen leiden, met name in ontwikkelingslanden, waar blinde mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van familie en vrienden. Als in een familie één persoon blind is, worden er vaak twee mensen getroffen: de blinde en diegene die als verzorger fungeert. Vaak is de verzorger een kind dat daardoor niet naar school kan.

eyepiechart

Visuele handicaps en armoede

Mensen in ontwikkelingslanden lopen tien keer méér risico blind te worden dan mensen in meer geïndustrialiseerde landen. Ze hebben geen geld of er is geen oogheelkundige zorg voorhanden. Van alle blindheid is 80% te voorkomen, te behandelen of te genezen door het opbouwen van goede oogzorg die voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is.

Lees meer


oogaandoeningen

Oogaandoeningen

Glaucoom, Maculadegeneratie, Netvliesloslating, scheelzien of een lui oog. Er zijn veel oogaandoeningen, maar staar is de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid. De belangrijkste oogaandoeningen op een rij:

Lees meer


patientenverhalen

Patiëntenverhalen

Waarom is hulp op gebied van oogaandoeningen in ontwikkelingslanden zo hard nodig? Lees de patiëntenverhalen uit de eerste hand. Hoe ervaart iemand blindheid en wat is de eerste reactie als iemand eindelijk weer kan zien.

Lees meer